Επαναλαμβάνει το «Casus Βelli» ο Τσαβούσογλου: «Ο φίλος μου Δένδιας έκανε λανθασμένες δηλώσεις»

18 mins read

Λίγες μόνο ημέρες πριν τις διερευνητικές επαφές, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε το «Casus Βelli» για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο χτυπώντας και πάλι «τύμπανα πολέμου».
Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δεν επηρεάζει την Τουρκία και ότι στο «στο θέμα του Αιγαίου, στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας. Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει το τουρκικό Κοινοβούλιο. Και κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα που έχει έρθει στην εξουσία τήρησε την ίδια αποφασιστική θέση και δεν υποχώρησαν. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα».
Στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στον Νίκο Δένδια λέγοντας «ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας έκανε λανθασμένες δηλώσεις», σημειώνοντας ότι «δεν έχουν καμία νομική αξία» ασκώντας κριτική και στην ΕΕ αφού επισήμανε πως «κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, έγιναν κι ορισμένες δηλώσεις σχετικά με το Αιγαίο και είδα ότι αυτές υποστηρίχθηκαν και από την ΕΕ κι αυτό δεν είναι καθόλου προς όφελος της Ελλάδας».
Επίσης ανέφερε ότι «η Ελλάδα, όπως είπα και στους συνομιλητές μου στην ΕΕ, συνέχισε ορισμένες προκλήσεις. Να, όπως τοποθέτηση καλωδίων κάτω από τη θάλασσα. Ή το να θέλει ξαφνικά να κάνει ασκήσεις. Ή εκδίδει navtex, εκδίδει notam και κλείνει εναέριο χώρο και θάλασσα του Αιγαίου και βλέπουμε ότι δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια έπειτα. Δηλαδή εκδίδει Navtex και μετά δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια. Δηλ. συνεχίζει τις προκλήσεις. Περιμένουν… Κι εμείς συνεχίζουμε… Και μετά έρχονται στην ΕΕ και λένε ‘να, οι Τούρκοι συνεχίζουν τα ίδια και θέλουμε κι άλλες κυρώσεις’. Εμείς όμως τα ξέρουμε τα παιχνίδια τους. Εάν νομίζουν ότι με αυτά τα παιχνίδια, θα εγκαταλείψουμε την αποφασιστική μας στάση, όχι. Δεν έχουν κανένα όφελος από όλα αυτά».
Και ενώ εμφανίσθηκε να επικαλείται τη θέση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τα 12 ναυτικά μίλια συνέχισε με αναφορές στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν τη Δευτέρα αναφέροντας πως «εμείς από την αρχή λέμε και το δείχνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές χωρίς προϋποθέσεις. Η Ελλάδα στο παρελθόν για τον έναν ή άλλον λόγο δεν το δεχόταν. Τώρα, μετά την ανοιχτή πρόσκληση που απευθύναμε, καθορίσαμε μαζί την ημερομηνία και τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν. Ελπίζω ότι θα είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές αυτές οι επαφές».
Για να καταλήξει απευθύνοντας προειδοποιήσεις προς την ελληνική πλευρά: «Και μετά τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, αλλά αυτού του είδους οι προκλήσεις δεν θα ωφελήσουν καθόλου την Ελλάδα. Δεν χρειάζονται καθόλου!».

Facebook Comments