ΑρχικήΕπικαιρότηταΕντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό Ορούτς Ρέις - Από κοντά η...

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό Ορούτς Ρέις – Από κοντά η φρεγάτα «Νικηφόρος»

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρέθηκε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, και λίγη ώρα μετά αποχώρησε.

Το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» έπλεε σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης (Καστελόριζο), δυτικά της Κύπρου και ανατολικά της Κρήτης.

Σημειωτέον ότι η ελληνική πλευρά το χειρίστηκε με σωστό τρόπο και από την πρώτη στιγμή που άλλαξε την πορεία του το παρακολουθούσε η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς».

Πάντως, δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία φέρονται να βρίσκονται στα 50 ναυτικά μίλια μακριά από εκείνο.

Νωρίτερα

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται περίπου 200 χλμ νοτίως της νήσου Μεγίστης και παρακολουθείται από ελληνική φρεγάτα.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνοδεύεται από δυο πλοία ανεφοδιασμού και όχι πολεμικά. Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παρασύρθηκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Σημειωτέον ότι σήμερα είναι η επέτειος της κρίσης των Ιμίων.

Σύμφωνα με το το militaire.gr, η κατάσταση αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ  με κάποιες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μπορεί το Oruc Reis να βρίσκεται σ΄ αυτή τη περιοχή λόγω καιρικών συνθηκών, που δεν είναι καλές. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ρίξει καλώδια ,ούτε έχει ενεργοποιημένες συσκευές.

Το Oruc Reis, βρισκόταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου που «εφάπτεται» με την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία είχε βγάλει σχετική NAVTEX για τις έρευνες που θα έκανε στην περιοχή. Κινήθηκε δυτικότερα κι έχει εισέλθει σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να ΄χει διαταχθεί ο απόπλους της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» από την Κάρπαθο.