Ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο- Το μυστήριο tweet της τουρκικής πρεσβείας που έσβησαν

22 mins read

Αν και υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο από την Τουρκία, η Αθήνα παραμένει σε επιφυλακή, παρακολουθώντας με ιδιαίτερη προσοχή τις τουρκικές κινήσεις.

Οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX για «σεισμικές» έρευνες νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, φαίνεται σταδιακά να αμβλύνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα πλοία του τουρκικού στόλου που είχαν βγει στο Αιγαίο, αποσύρονται σταδιακά σε ναύσταθμους, με το Oruc Reis να παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, περίπου 70 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά από το Καστελόριζο. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνομιλία της ΠτΔ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για το Oruc Reis και την κρίση στο Αιγαίο μετά την τουρκική NAVTEX για τις «σεισμικές» έρευνες στο Καστελόριζο, είχε ειπωθεί πως «η κατάσταση θα εξομαλυνθεί όταν επιστρέψουν στους ναυστάθμους οι στόλοι».

Η ισχύς της τουρκικής NAVTEX για το Καστελόριζο λήγει στις 2 Αυγούστου 2020. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε επιφυλακή, παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, ενώ την ίδια στιγμή η Άγκυρα συνεχίζει να απειλεί, αμφισβητώντας τα όρια της υφαλοκρηπίδας που δημιουργεί το Καστελόριζο. Πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξεκαθαρίζουν: «Η NAVTEX των Τούρκων είναι σε ισχύ και συνεπώς και εμείς παραμένουμε σε κατάσταση ετοιμότητας».

Τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ: Το μυστήριο με τα tweets

Μεγάλα ερωτήματα δημιουργεί η Άγκυρα, μέσω tweets της τουρκικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, όσον αφορά στις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην κατάσταση του τουρκικού στόλου.

Πιο συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες για σταδιακή απόσυρση των πολεμικών πλοίων, η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον ανέβασε tweet, στο οποίο ανέφερε: «Το τουρκικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο». Και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με live ενημέρωση από το Marine Traffic, το Oruc Reis δεν είχε σηκώσει άγκυρα από την Αττάλεια και παρέμενε στο σημείο. Λίγες ώρες αργότερα, το συγκεκριμένο tweet της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον διεγράφη. Ακολούθησε ένα «γενικό» και «αόριστο» tweet με την αναγγελία για έρευνες από το Oruc Reis που είχε γίνει από τις 21 Ιουλίου.

«Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis ανήγγειλε τη σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου 2020, στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε το νέο tweet της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον.

Απόσυρση του τουρκικού στόλου από το Αιγαίο – Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις κινήσεις ορισμένων τουρκικών πλοίων τα οποία δείχνουν να επιστρέφουν σε ναύσταθμους στα τουρκικά παράλια, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας παραμένουν στις θέσεις τους.

Όπως ξεκαθάρισαν ελληνικές στρατιωτικές πηγές, ο στόλος της Ελλάδας δεν πρόκειται να μετακινηθεί έως και τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει χρονικά η παράνομη NAVTEX της Τουρκίας για τις «σεισμικές» έρευνες στο Καστελόριζο.

«Μετακινήθηκαν κάποιες μονάδες τους προς τα πίσω στις βάσεις τους. Αξιολογούμε την κατάσταση. Υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές αυτές για την Τουρκία και την κρίση στο Αιγαίο.

 

Facebook Comments