ΑρχικήΕπικαιρότηταΕΜΑ: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca - Δεν σχετίζεται με...

ΕΜΑ: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca – Δεν σχετίζεται με θρομβώσεις

Το πράσινο φως για τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σημειώνοντας ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Η επικεφαλής του EMA, Έμερ Κουκ ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι η επιτροπή ασφαλείας του Οργανισμού, έχει αποφασίσει «ξεκάθαρα πως αυτό το εμβόλιο της AstraZeneca ένα ασφαλές και αποτελεσματικό» και τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.
Το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος, πρόσθεσε.
Η Κουκ ανέφερε, ωστόσο, ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, «ακόμα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σίγουρα τη συσχέτιση μεταξύ αυτών των περιπτώσεων (θρόμβου αίματος) και του εμβολίου».
Η διευθύντρια του Οργανισμού, πρόσθεσε πως ο EMA επιδιώκει να κάνει κι άλλες μελέτες παρατήρησης για να διερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα. Επιπλέον, ζητά από άτομα που εμφανίζουν παρενέργειες να το αναφέρουν.
Ωστόσο, επαναλαμβάνει τη θέση του EMA ότι «αυτό το εμβόλιο είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για την προστασία των πολιτών από την Covid-19» και ότι οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca έδειξαν τουλάχιστον 60% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσου του κορωνοϊού.
Οι ανακοινώσεις του ΕΜΑ