Ελλάδα και Τουρκία ακυρώνουν στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα των εθνικών τους επετείων

23 mins read

Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν στην ακύρωση των προγραμματισμένων στρατιωτικών τους ασκήσεων την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καλωσορίζοντας την εξέλιξη στο πλαίσιο της αποφυγής συγκρούσεων και ατυχημάτων μεταξύ των δύο συμμάχων.

Ειδικότερα, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της 2ης ημέρας της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Άμυνας, ο Γενικός Γραμματέας προέβη στις εξής δηλώσεις:

«Οι δύο χώρες συμφώνησαν να ακυρώσουν τις ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα γύρω από τις ημέρες των εθνικών εορτών. Καλωσορίζω αυτήν την απόφαση, πολύ ευπρόσδεκτο βήμα και για μία ακόμη φορά θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα και την Τουρκία, δύο σημαντικούς συμμάχους για την ευελιξία τους και την δημιουργική προσέγγισή τους».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο στη συνάντησή μας χθες, αλλά τέθηκε και συζητήθηκε και σήμερα – είχαμε καλές και εποικοδομητικές συζητήσεις. Εκφράσαμε έντονη υποστήριξη στον μηχανισμό αποτροπής σύγκρουσης του ΝΑΤΟ και καλωσορίσαμε το γεγονός ότι έχουμε δει κάποια σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με την ακύρωση των δύο ασκήσεων που θα βοηθήσει την αποτροπή σύγκρουσης και θα οδηγήσει στη διαχείριση της διαφοράς των δύο χωρών».

«Και καλωσορίζω την αποτροπή σύγκρουσης, καλωσορίζω την ακύρωση των δύο ασκήσεων, της ελληνικής και της τουρκικής, καταρχάς γιατί αποτρέπει την ύπαρξη επεισοδίων και ατυχημάτων, αλλά και επειδή βοηθάει να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις για το υποβόσκον πρόβλημα. Και καλωσορίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας να διαμεσολαβήσει και να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν. Και ελπίζω οι διερευνητικές να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό», σημείωσε  ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας.

«Πιστεύω ελπίζω ότι δείχνει ότι το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα όπου οι Σύμμαχοι συναντιούνται κάθε μέρα και όταν υπάρχουν διαφορές μπορούν να συναντηθούν, να συζητήσουν και να λύσουν τις διαφορές και αυτό είναι ακριβώς αυτό που κάναμε στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας σήμερα και χθες», επεσήμανε.

«Επίσης, θα ήθελα να πω ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα λόγια και τις πράξεις ώστε να μειώσουμε περαιτέρω την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε.

Κληθείς να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα συμπλήρωσε μάλιστα ότι : «Είναι σημαντικό να αποφύγουμε ενέργειες που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ενώ δεν παίρνω θέση για τα νομικά ζητήματα και τις νομικές αξιώσεις, είναι γεγονός ότι η αποφυγή σεισμικών ερευνών είχε θετική επίδραση στην κατάσταση. Και χαιρετίζω επίσης την ευελιξία που έχουμε δει τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ελλάδα, και την ανακοίνωση που έκανε η Ελλάδα και η Τουρκία στη συνάντηση σήμερα ότι έχουν ακυρώσει τις αντίστοιχες στρατιωτικές ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα. Αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για ατυχήματα και περιστατικά, και ελπίζω ότι μπορεί να είναι κάτι που μπορούμε να οικοδομήσουμε και να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Γερμανίας να διευκολύνει τις διερευνητικές συνομιλίες σχετικά με την υποκείμενη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.»

Πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι η χώρα μας δεν είναι αρνητική σε τέτοια συμφωνία, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί, θέτοντας ως προϋπόθεση την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις από την περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα