Εξηγήσεις για τα λαμπιόνια που διχάζουν την Αθήνα – Δεν είναι η τελική τους μορφή

18 mins read

Έντονες αντιδράσεις από πληθώρα πολιτών προκάλεσε η επιλογή του στολισμού στη Βασιλίσσης Σοφίας από το Ίδρυμα Ωνάση στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου».

Ο στολισμός που δεν άρεσε καθόλου στους Αθηναίους αποτελείται συνολικά από 612 φωτιστικά σώματα διαφορετικών μεγεθών και εκτείνεται από το ύψος του Δρομέα μέχρι την οδό Ακαδημίας και αποτελεί πρόταση του φωτιστή Γιώργου Τέλλου, ο οποίος είχε συμμετάσχει στον φωτιστικό σχεδιασμό των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι το 2014, τον φωτισμό της Τεχνόπολης, του μεγάρου του ΟΤΕ και σημαντικών κτηρίων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Θεοδωρόπουλο, σύμβουλο Στρατηγικής και Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Συγκεκριμένα δήλωσε στην Καθημερινή: «Λόγω των τεχνικών απαιτήσεων ήταν υποχρεωτικό τα φώτα να είναι αναμμένα καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να υλοποιηθεί και να ελεγχθεί ο ψηφιακός προγραμματισμός τους. Η τελική του μορφή θα είναι έτοιμη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου το κοινό να βιώσει την κίνηση των φώτων που αλλάζουν χρώμα, σχήμα και μορφή. Βρίσκεται σε στάδιο προγραμματισμού με μπλε και λευκά χρώματα που όσο πλησιάζουμε στις γιορτές θα περάσει σε μια πιο χριστουγεννιάτικη εκδοχή. Συνειδητά δεν επιλέξαμε την παραδοσιακή πρόταση στολισμού. Η πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός και αντίστοιχα επιθυμούμε να είναι και το υπάρχον έργο».

Η φωτιστική εγκατάσταση θα συνοδεύεται από μια υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας με στιγμές «χαράς της ζωής» από σύγχρονους Έλληνες φωτογράφους, όπως οι Χρήστος Σαρρής, Τάσος Βρεττός, Ανδρέας Σιμόπουλος, Πηνελόπη Γερασίμου.

Ο δήμος Αθηναίων έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για τη φωταγώγηση του κέντρου και των γειτονιών της Αθήνας στην οποία ανταποκρίθηκαν 19 φορείς, ιδρύματα και εταιρείες. Μεταξύ αυτών η Coca Cola, η Protergia, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η NRG, η Aegean, τα Αττικά Αρτοποιεία κ.ά.

Ο Κώστας Μπακογιάννης έχει στόχο τη φωταγώγηση της Αθήνας όχι μόνο σε κεντρικά σημεία αλλά και στις γειτονιές και τις λεωφόρους της περιφέρειας Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, όπως την Αγίου Μελετίου, την Ευελπίδων, τη Λεωφόρο Αθηνών, την Αχαρνών και τη Λιοσίων.

Συνολικά, μέσω του προγράμματος θα φωτιστούν 22 δρόμοι και πλατείες, ενώ για πρώτη φορά θα γεμίσουν λαμπιόνια 43 δρόμοι της Αθήνας, που μέχρι πέρσι δεν στολίζονταν.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Συντάγματος πάντως, είναι προσωπική επιλογή του Κώστα Μπακογιάννη, προέρχεται από το Καρπενήσι και έχει ύψος 17 μέτρων.
Η φωταγώγησή του θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, σε μια εκδήλωση που θα παρουσιάσει η Ζέτα Μακρυπούλια και στην οποία θα τραγουδήσουν μεταξύ άλλων η Έλενα Παπαρίζου, ο Ίαν Στρατής, η Ίντρα Κέιν κ.α.

Facebook Comments