ΑρχικήΕπικαιρότηταΈκκληση Δερμιτζάκη: «Βοηθήστε μας να σας δίνουμε καλά νέα»

Έκκληση Δερμιτζάκη: «Βοηθήστε μας να σας δίνουμε καλά νέα»

Ο καθηγητής γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, καλεί τους πολίτες, με ανάρτηση του, να τηρήσουν τα μέτρα, προκειμένου οι επιστήμονες να δώσουν και αυτοί με την σειρά τους ευχάριστα νέα για τον κορωνοϊό.

Αναλυτικά η ανάρτηση του:

Βοηθηστε μας να σας δινουμε καλα νεα.

Καλουμαστε συχνα (εως πολυ συχνα) ως επιστημονες να κανουμε εκτιμηση της καταστασης, να προσφερουμε προβλεψεις για την πορεια της πανδημιας και μεσα απο αυτο να εκτιμησουμε αν φτανουν τα υπαρχοντα μετρα αλλα και ποσο εντονα πρεπει οι πολιτες να ακολουθουν τα μετρα.

Δυστυχωςτον τελευταιο καιρο τα νεα δεν ειναι καλα, και μπορω να σας πω οτι δεν ειναι καθολου ευχαριστο για μας να μιλαμε για ασχημες καταστασεις ή να κανουμε δυσοιωνες προβλεψεις. Το προβλημα ειναι οτι δε μεταφερουμε τα δικα μας νεα αλλα τα δικα σας, κανουμε εκτιμησεις για την κατασταση στη δικη σας/μας κοινωνια. οχι για το δικο μας στενο περιβαλλον. Εσεις ειστε αυτοι που καθοριζετε τελικα τι θα πουμε εμεις.

Πολλες φορες σκεφτηκα να σταματησω να μιλαω στα ΜΜΕ οχι  μονο γιατι ειναι σημαντικη επενδυση χρονου αλλα και γιατι ειναι φοβερα ψυχοφθορο να πρεπει να δινεις κακα νεα. Επισης πολλες φορες προσπαθησα να εκτιμησω αν η συνεχης ροη κακων νεων κανει κακο στην ιδια την συμμορφωση στα μετρα, χωρις να εχω την απαντηση.

Ανυπομονω ομως ξανα να μπορεσω να βγω και να πω, οπως την ανοιξη, οτι παμε καλα και αντιμετωπιζουμε την πανδημια και σωζονται ζωες. Για να μπορεσω ομως να το πω πρεπει ολοι να τηρουμε τα μετρα, να κανουμε μια υπερπροσπαθεια αυτην περιοδο για σταματησουμε την πανδημια. Καντε το ο καθενας για το δικο του λογο, ειτε για να μην αρρωστησετε οι ιδιοι, ειτε για να μην αρρωστησουν οι δικοι σας, ειτε γιατι θελετε να ξανα-ξεκινησει να κινειται η οικονομια, ειτε γιατι θελετε να μπορειτε να πηγαινετε νια διασκεδαζετε με φιλους, ειτε για πολλους αλλους λογους. Αλλα καντε το! Η πανδημια μας αφορα ολους σε οποια κατηγορια ρισκου ή κοινωνικη ομαδα ειμαστε και ολοι εχουμε καποιο λογο για να τηρουμε τα μετρα.

Θυμαμαι συχνα τη φραση απο την τανια Jerry McGuire “help me help you”. 

Για να παραφρασω λοιπον “help us give you good news”