Λέρος: Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η κλοπή έγινε σε προγενέστερο χρόνο και πιθανώς σταδιακά

51 mins read

«Σε όσους κάνουν πολιτική σπέκουλα φαίνεται πως η αφαίρεση έγινε σε προγενέστερο χρόνο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας το μεσημέρι της Τετάρτης σε σχετική ερώτηση για την κλοπή βαρέος οπλισμού από μονάδα του Ναυτικού στη Λέρο.

«Εφόσον έγιναν οι πρώτες ενέργειες, προχωρούμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σημασία για τον πολίτη είναι να έχει μία κυβέρνηση που κάνει ό,τι μπορεί να τον προστατεύσει», επεσήμανε ενώ εκτίμησε ότι η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού μπορεί να έγινε σταδιακά.

Η εκτίμηση της Αντιτρομοκρατικής

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει εμπλοκή συγκεκριμένου ατόμου και για το λόγο αυτό θα γίνει στοχευμένη σάρωση τηλεφώνων προκειμένου να βρεθούν τα στοιχεία και να δεθεί η υπόθεση…» δηλώνει αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, «Η δουλειά στη Λέρο έγινε εκ των έσω. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει εμπλοκή συγκεκριμένου ατόμου και για το λόγο αυτό θα γίνει στοχευμένη σάρωση τηλεφώνων προκειμένου να βρεθούν τα στοιχεία και να δεθεί η υπόθεση…».

Με αυτά τα λόγια αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ περιέγραψε στο protothema.gr την κατάσταση με την αρπαγή βαρέως οπλισμού και πυρομαχικών από φυλασσόμενη στρατιωτική αποθήκη στη ναυτική βάση της Λέρου. Το πολυμελές κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής αλλά και των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ έχει ήδη φθάσει στο νησί, σφράγισε τη βάση και προσπαθεί να εντοπίσει στοιχεία που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη των δραστών.

Το ενδεχόμενο τα δύο αντιαρματικά, οι οπλοβομβίδες, οι χειροβομβίδες και οι σφαίρες να καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών εξετάζεται όμως οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής δεν αποκλείουν το σενάριο να πρόκειται για πιο ….light υπόθεση αν και το όλο σκηνικό θυμίζει την αρπαγή του οπλισμού από το στρατόπεδο του Συκουρίου της Λάρισας που πραγματοποίησε το 1989 η 17Ν.

«Πηγή» αποκάλυψε στο protothema.gr ότι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής κινούνται σε τρεις άξονες: Σάρωση κινητών τηλεφώνων και ειδικότερα ατόμων που είχαν πρόσβαση στην αποθήκη με τον οπλισμό.

Η Αντιτρομοκρατική διαθέτει ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούν σε βάθος χρόνου να συνδυάσουν τηλεφωνικές κλήσεις και επικοινωνίες και σε συνάρτηση με άλλα στοιχεία να δείξουν κατευθύνσεις που οδηγούν σε συγκεκριμένους δράστες. Δεύτερον, σκανάρισμα με χειρουργική ακρίβεια και του παραμικρού στοιχείου από τον τόπο της αρπαγής από το κλιμάκιο των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ που μετέβη με πλήρη εξοπλισμό στο ακριτικό νησί. Παράλληλα, θα ξεψαχνίσουν τα βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που διαθέτει η αποθήκη το οποίο όμως διαγράφει το υλικό μετά την πάροδο τριών μηνών.

Με δεδομένο ότι η τελευταία καταμέτρηση έγινε στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 , οι αστυνομικοί δεν έχουν εικόνα για τους εννέα μήνες αλλά μόνο για τους τρεις τελευταίους θα πρέπει να βάλουν στο μικροσκόπιο και την παραμικρή λεπτομέρεια που αφορά σε πρόσωπα και ύποπτες κινήσεις για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα.

Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τις καταθέσεις που θα κληθούν να δώσουν όλοι όσοι υπηρετούν, υπηρέτησαν ή είχαν πρόσβαση στη συγκεκριμένη αποθήκη βαρέως οπλισμού. Οι εντολές που έχουν λάβει οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είναι να λύσουν άμεσα το μυστήριο της εξαφάνισης του οπλισμού καθώς το ενδεχόμενο να πέσει σε περίεργα χέρια παραμένει ανοικτό.

Νωρίτερα 

Μεγάλη ένταση έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη ότι από τη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο λείπει στρατιωτικό υλικό.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση λείπουν πολλά πυρομαχικά, μεταξύ άλλων 2 φορητά αντιαρματικά όπλα, οπλοβομβίδες, 22 χειροβομβίδες, νάρκες, σφαίρες, βραδύκαυστο φιτίλι, αλλά και καύσιμα.

Υπάρχει και το ενδεχόμενο της κλοπής αλλά και της λάθος καταμέτρησης. Πάντως σε περίπτωση που δεν έχει γίνει λάθος δεν φαίνεται στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να συνδέεται με τυχόν τρομοκρατικές οργανώσεις. Αντίθετα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει γίνει εκ των έσω η κλοπή.

Ίσως οι κάμερες ασφαλείας ρίξουν φως στην υπόθεση. Ωστόσο, το υλικό που υπάρχει διαθέσιμο είναι των τελευταίων τριών μηνών ενώ η κλοπή μπορεί να έχει γίνει από τις 31 Δεκεμβρίου, που έγινε η τελευταία καταγραφή.

Σύμφωνα με το δελτίο του Alpha, στο σενάριο να έχει γίνει εκ των έσω η κλοπή των πυρομαχικών, θα στραφούν και οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής η αποθήκη από την οποία λείπουν τα πυρομαχικά, διαθέτει τρεις κλειδαριές, αφού όπως λένε οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Τα κλειδιά τα έχουν ο διοικητής της βάσης, ο αξιωματικός ασφαλείας ή ο αποθηκάριος, ενώ η πρόσβαση ελέγχεται από κάμερες και αισθητήρες, κάτι που ερευνούν επίσης οι Αρχές. Μάλιστα, η αντιτρομοκρατική σκοπεύει να αρχίσει να παίρνει καταθέσεις από 10 άτομα που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου. Το ότι η αποθήκη δεν έχει ίχνη παραβίασης, ενισχύει το σενάριο να έχει γίνει από μέσα η κλοπή, κάτι στο οποίο φαίνεται πως καταλήγει και ο αντιστράτηγος Λ. Τζούμης, με δηλώσεις που έκανε στο κανάλι.

Πονοκέφαλο προκαλεί στις αρχές το πότε χάθηκαν τα πυρομαχικά ενώ έρευνες θα γίνουν και σε άλλα νησιά προκειμένου να βρεθούν τυχόν στοιχεία που θα βοηθήσουν.

Ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε δηλώσεις του στο News 24/7, είπε ότι σε καθημερινή βάση γίνεται έλεγχος στις αποθήκες, ενώ απογραφή γίνεται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί και οι αποθηκάριοι.

«Στην περίπτωση της Λέρου δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει. Εκείνο όμως που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες όπου φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα όπως και το περιεχόμενό τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει απογραφή. Απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί – αποθηκάριοι» είπε ο κ. Αποστολάκης και πρόσθεσε:

«Εγινε τότε απογραφή γιατί παραδόθηκαν στον επόμενο αξιωματικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν ελέγχονται καθημερινά. Οι καταστάσεις πρέπει να είναι σύμφωνες μεταξύ τους και πάμε στην… επόμενη μέρα, ούτως ώστε αν κλαπεί κάτι ή αν προκύψει κάποιο άλλο θέμα τότε να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες. Η αντιτρομοκρατική και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ναυτικού κάνουν την δουλειά τους για το πότε και πως έγινε η καταμέτρηση και είναι απολύτως κατανοητό. Αλλά δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη του ο αξιωματικός που έχει την απογραφή να προβεί σε καθημερινούς ελέγχους».

Ο νυν υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ξεκαθάρισε πως το θέμα διαπιστώθηκε κατά την καταμέτρηση των πυρομαχικών και τόνισε πως θα πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το συγκεκριμένο περιστατικό, όσοι το επιχειρούν.

«Εχει διαταχθεί διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη Στρατιωτικού Εισαγγελέα. Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου. Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες (σ.σ. προχθές)», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα