Δραματικοί τόνοι Σύψα: «Είμαστε ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας»

17 mins read

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, απηύθυνε δραματική προειδοποίηση για την πορεία της πανδημίας στην Αττική, λέγοντας πως είμαστε ένα βήμα πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση».
Και πρόσθεσε «Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το δεκαήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα».
Τόνισε δε ότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, αποδίδοντας το στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί μετανάστες.
Όπως είπε μέχρι στιγμής ο δείκτης (R) μεταδοτικότητας στην Αττική είναι πάνω από 1.
Ακόμη, προειδοποίησε «Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβρη-Νοέμβρη», αλλά επισήμανε ότι «δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται σωστή ενημέρωση».
Αναφερόμενος στο πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα νέο lockdown στην Αττική εξήγησε: «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για δύο βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες». Επίσης, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει πως θα κλείσουν και τα σχολεία.
Για τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου ο λοιμωξιολόγος είπε ότι δεν ανησυχεί γιατί από τα 453 τα 184 είναι γνωστή συρροή από μετανάστες.
Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το καλοκαίρι του 2021 το φαινόμενο θα αρχίσει να ξεθυμαίνει και θα εξαφανιστεί.
Γώγος: Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο
Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, χαρακτήρισε κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο.
Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ANT1, ανέφερε πως οι επόμενες επτά – δέκα ημέρες θα δείξουν αν αποδώσουν τα μέτρα κι αν θα χρειαστεί να βγουν νέες δέσμες μέτρων, που περιλαμβάνουν και lockdown. Εξήγησε, πάντως, ότι στόχος είναι να αποφευχθεί κάτι τέτοιο και ειδικά τα οριζόντια lockdown που ακόμα και για μια εβδομάδα θα έχουν μεγάλες συνέπειες.
Μίλησε επίσης για το ενδεχόμενο περιορισμού κυκλοφορίας σε τοπικό επίπεδο και ειδικότερα σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Ωστόσο τόνισε πως είναι δύσκολο να απαγορευτεί γενικά η κυκλοφορία από τη μια γειτονιά της Αθήνας στην άλλη.
Ο κ. Γώγος υπογράμμισε πως αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός lockdown ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών, πως είναι σημαντικό «να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, παίρνοντας τα αναγκαία μέτρα, υπό συνθήκες μιας ελεγχόμενης και επιτηρούμενης κανονικότητας».

Facebook Comments