ΑρχικήΕπικαιρότηταΔραματική έκκληση Μαγιορκίνη στις νεαρές ηλικίες- Αποτελούν το 60%-70% των κρουσμάτων

Δραματική έκκληση Μαγιορκίνη στις νεαρές ηλικίες- Αποτελούν το 60%-70% των κρουσμάτων

Μετά την ανακοίνωση του νέου αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων, ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης απηύθυνε ειδική έκκληση στους νέους, οι οποίοι αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το 60% με 70% των κρουσμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαγιορκίνης έκανε έκκληση στον ηλικιακό πληθυσμό 18 – 40 να προσέχει ιδιαίτερα. Αναλυτικότερα, τόνισε ότι πρέπει να φοράμε μάσκα, να κρατάμε αποστάσεις και να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό με αγνώστους. Όπως ο ίδιος τόνισε, οι νέοι από 18 έως 39 ετών αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το 60% με 70% των κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Η ηλικιακή αυτή ομάδα εμφανίζει μία αύξηση όσον αφορά τα θετικά τεστ, της τάξεως του 10% με 20%.

Ο επίκουρος καθηγητής έκανε επίσης ειδική αναφορά στα όσα λέγονται και γράφονται για την ομάδα αίματος 0, ξεκαθαρίζοντας ότι οι άνθρωποι έχουν αυτή την ομάδα αίματος δεν είναι άτρωτοι στον κορωνοϊό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους καπνιστές που είπε πως διατρέχουν 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο για βαριά νόσο covid 19 και τους κάλεσε να απέχουν από τη συνήθεια του καπνίσματος αυτή την περίοδο.

Από τη πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους κατοίκους Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Καστοριάς να βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση, καθώς υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο επιδημιολογικό φορτίο ενώ σημείωσε πως μεταβαίνει Τετάρτη στην Καστοριά και την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τους φορείς.

Ο ίδιος κάλεσε τους κατοίκους τόσο αυτών των περιοχών όσο και όλης της χώρας να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να τηρούν τα μέτρα ενώ επεσήμανε πως σε όλη την χώρα θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι για την την τήρηση των μέτρων.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ανέφερε πως τις προηγούμενες εβδομάδες είχε διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο consensus για τα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούνται, ώστε να επιστρέψουν στα γήπεδα και να μπορούν να παρακολουθούν με ασφάλεια τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Super League.

Ωστόσο ανακοίνωσε ότι «η επιθετική έξαρση της επιδημίας σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία 24ωρα οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην ανάκληση της απόφασης για παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες», «καθώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα, τη στιγμή που θα πρέπει υπάρχει απόλυτη εγρήγορση».

Επιπλέον, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «εξαρτάται από εμάς να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας και των γύρω μας».