Διάγγελμα Ερντογάν: «Στις 24 Ιουλίου ανοίγουμε την Αγία Σοφία για προσευχή»

12 mins read

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό για την Αγιά Σοφιά.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά, σημειώνοντας ότι «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους».

 Και πρόσθεσε «Η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους πολύ πιο ειλικρινά και πιο ελεύθερα. Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για να λατρεύουμε με προσευχή την Παρασκευή την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020».

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση».

Κάλεσε, μάλιστα, τον κόσμο  να μη σπεύσει να επισκεφθεί την Αγία Σοφία πριν από το επίσημο άνοιγμά της ως μουσουλμανικό τέμενος.

Επιπλέον, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Αγία Σοφία «το μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης» και συμπλήρωσε  πως «κατέχει μια ειδική θέση στην καρδιά του τουρκικού έθνους», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι «όλοι οι σουλτάνοι συνέβαλαν στη διατήρηση του μνημείου».

Αναφορικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ, γιατί αντίκειται στο νόμο».

Επίσης, ο Ερντογάν σημείωσε  ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι απλώς άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας του και οποιοσδήποτε ισχυρίζεται το αντίθετο «παραβιάζει την ανεξαρτησία μας».

Τόνισε πως ζητήματα πίστης σήμερα δεν θα έπρεπε να γίνονται με βάση την Αγία Σοφία αλλά για την ισλαμοφοβία και την ξενοφοβία που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα