ΑρχικήΕπικαιρότηταΔημοσκόπηση Marc: Το σημαντικότερο κριτήριο ψήφου για τους Έλληνες στις επόμενες εκλογές

Δημοσκόπηση Marc: Το σημαντικότερο κριτήριο ψήφου για τους Έλληνες στις επόμενες εκλογές

Στη δημοσκόπηση του Alpha οι πολίτες απάντησαν στο ερώτημα για τον ποιον θεωρούν καλύτερο πρωθυπουργό, το κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, καθώς και για το τι πρέπει να κάνει η χώρα σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την Marc από τις 7 έως τις 11 Ιανουαρίου, σε δείγμα 1.010 ψηφοφόρων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 52,7% θεωρείται καλύτερος πρωθυπουργός, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί στο 24%. Το 23,3% απάντησε «δεν ξέρω».

Αναφορικά με το κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές οι πολίτες απάντησαν:

  • Πορεία οικονομίας 31,3%
  • Διαχείριση της πανδημίας 16,9%
  • Ιδεολογική τοποθέτηση 14,4%
  • Εθνική θέματα 14,1%
  • Δικαιώματα πολιτών 7,8%


Όσο για τους αναποφάσιστους το 33,8% είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 21,5% προέρχεται από εκείνους της Νέας Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε χθες, οι αναποφάσιστοι στην πρόθεση ψήφου ήταν 12,2%.

Για τα ελληνοτουρκικά

Σχετικά με το αν η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα στα θέματα με την Τουρκία, το 49,5% απάντησε «όχι», το 35,9% «εν μέρει» και το 12,6% «ναι».

Για τις συνομιλίες με την Τουρκία «όχι, να μην πάμε σε συνομιλίες» λέει το 29,7%, «να πάμε με μόνο θέμα τα θαλάσσια σύνορα» λέει το 47%, «να πάμε σε συνομιλίες με όλα τα θέματα» λέει το 18,7%.

Τι πρέπει να γίνει με τις Εκκλησίες

Οι πολίτες παίρνουν θέση μάλιστα στην κόντρα κυβέρνησης – Εκκλησίας για τα μέτρα στα Θεοφάνεια και απαντούν στο ερώτημα αν θέλουν ανοικτούς ή κλειστούς ναούς.


Τέλος, στο θέμα της πανδημίας, δύο στους τρεις πολίτες θεωρούν ότι τα εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα με κάποια ή σοβαρή καθυστέρηση και σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιημένη από την ανταπόκριση της ΕΕ, της «χρεώνουν» όμως καθυστερήσεις.