Δερμιτζάκης: «Μας ανησυχεί η σχέση κρουσμάτων/ θανάτων – Είμαστε χειρότερα από το Βέλγιο»

16 mins read

Ιδιαίτερα ανήσυχος είναι ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει, βασικό πρόβλημα είναι η σχέση του αριθμού κρουσμάτων-θανάτων από τον φονικό ιό στη χώρα μας. «Είμαστε χειρότερα από το Βέλγιο. Εδώ είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των θανάτων το τελευταίο διάστημα, παρόλο που στο Βέλγιο έχουν πέντε φορές περισσότερα διαπιστωμένα κρούσματα. Η σχέση θανάτων προς κρουσμάτων πρέπει να μας ανησυχεί. Αλλά και το κατά πόσο έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε τα κρούσματα» επεσήμανε ο καθηγητής, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».
«Τα πράγματα σταθεροποιήθηκαν κάπως, αλλά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πολλά. Υπάρχουν και τα μη διαπιστωμένα. Πρέπει να κάνουμε έντονη προσπάθεια να τα μειώσουμε σοβαρά τα κρούσματα. Ακόμα δεν μπήκαμε στον χειμώνα, η κορύφωση είναι μπροστά μας» δήλωσε, τονίζοντας ότι το lockdown δεν είναι η λύση.
«Απορώ γιατί δεν εφαρμόστηκε στην Αθήνα η χρήση μάσκας παντού. Είναι ένα απλό μέτρο, το οποίο θα διευκολύνει και την κατανόηση των πολιτών, γιατί είναι πολύπλοκα τα μέτρα, και για παράδειγμα, δεν ξέρουν οι πολίτες μερικές φορές τι ισχύει και που» υπογράμμισε σχετικά με τα μέτρα που θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν στην Αττική, η οποία παρουσιάζει επιδημιολογικά επιβαρυμένο φορτίο.

Κούβελας: Στο lockdown έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα δημόσιας υγείας
Στην ίδια εκπομπή του Mega μίλησε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος σημείωσε πως κατά την διάρκεια του lockdown έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα δημόσιας υγείας.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τη σημασία των αποστάσεων, της προσωπικής υγιεινής και της χρήσης μάσκας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθιστώντας σαφές ότι η μάσκα δεν είναι πανάκεια.
«Το καλό μέτρο, το πραγματικό είναι η απόσταση. Η μάσκα προστατεύει αλλά δίνει ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Αν κάποιος φορά ψεύτικη μάσκα, και κολλήσει τη μούρη τους σε κάποιον που νοσεί, θα κολλήσει» ξεκαθάρισε.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι στην χώρα μας εκλείπει η πρωτοβάθμια Υγεία κατ’ οίκον, κάτι που σημαίνει ότι «όποιος αρρωστήσει πάει στο νοσοκομείο. Αν συμβεί αυτό θα υπάρξει κατάρρευση του συστήματος Υγείας».
Εν τέλει, υποστήριξε ότι τα εμβόλια θέλουν μεγάλο χρόνο για να αναπτυχθούν και να ελεγχθούν, ενώ συνέστησε στον κόσμο να εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, προκειμένου «να μην έχουμε κρούσματα και από δεύτερη ασθένειας ταυτοχρόνως».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα