ΑρχικήΕπικαιρότηταΔένδιας: «Αναμένουμε από την Τουρκία να επιδείξει συνέχεια στις πράξεις της»

Δένδιας: «Αναμένουμε από την Τουρκία να επιδείξει συνέχεια στις πράξεις της»

Υπόδειγμα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και της αρχής σεβασμού της καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τη συμφωνία Ελλάδος- Αιγύπτου, για την – πριν από περίπου έναν μήνα – μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Σύμφωνα με την Marketnews, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή, για ένα θέμα το οποίο εκκρεμούσε επί 15 και πλέον χρόνια, είναι αποτέλεσμα καλόπιστων διαπραγματεύσεων και συμβάλλει στη σταθερότητα και στην αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.
«Δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από το ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, που επιχειρεί να παράξει, κατά βούληση, καινοφανείς, αόρατες στο χάρτη γειτονίες» επισήμανε.
Όπως εξήγησε, είχε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσει, «ακριβώς επειδή πρόκειται για μια μερική οριοθέτηση, πώς θα επανεκκινήσουμε τη διαπραγμάτευση μεταξύ μας για την ολοκλήρωση αυτής της οριοθέτησης».
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως εξέθεσε στον Αιγύπτιο ομόλογό του την κατάσταση της κλιμάκωσης όλο το τελευταίο διάστημα των επιθετικών ενεργειών, αλλά και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, της οποίας αποδέκτης δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Αίγυπτος, η Κύπρος κι όλες οι χώρες της περιοχής και τόνισε πως «οι εκκλήσεις της Άγκυρας για διάλογο δεν μπορούν παρά να εκλαμβάνονται ως προσχηματικές όταν συνοδεύονται από απειλές εναντίον της Ελλάδας και άλλων χωρών».
Τόνισε δε πως η Ελλάδα παραμένει ψύχραιμη και έτοιμη. «Ψύχραιμοι για να αποφεύγουμε τις παγίδες κλιμάκωσης, έτοιμοι για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχουμε πει επανειλημμένως, η χώρα μας δεν εκβιάζει κανέναν, δεν εκβιάζεται όμως και από κανέναν» ξεκαθάρισε.
Ο κ. Δένδιας επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε διάλογο με την Τουρκία «για την οριοθέτηση της μεταξύ μας υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, εφόσον οι παράνομες ενέργειες, οι απειλές, οι εκβιασμοί λάβουν οριστικό τέλος, διότι υπό απειλή και εκβιασμό δεν υφίσταται διάλογος».
«Η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Όρουτς Ρέις ήταν ένα θετικό βήμα, το οποίο όμως με λύπη μου συνειδητοποίησα ότι συνοδεύτηκε και από απειλητική ρητορική» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Σε κάθε περίπτωση, έχοντας αναγνωρίσει αυτό το θετικό βήμα, αναμένουμε από την Τουρκία να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στις πράξεις της προς μια θετική κατεύθυνση, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα εκκίνησης συνομιλιών. Να αφήσει δηλαδή τις πρακτικές και τη ρητορική που ανήκουν σε άλλη εποχή, αυτό δηλαδή που εμείς λέμε την πολιτική των κανονιοφόρων, και να προσέλθει σε έναν καλόπιστο διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό στις σχέσεις της καλής γειτονίας».
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη τα επόμενα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο κι ο συντονισμός των δύο χωρών, αλλά και η πορεία των τριμερών σχημάτων στην περιοχή και οι τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης και ανάπτυξής τους. «Η θέσπιση μόνιμης γραμματείας στη Λευκωσία θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή, όπως και στην κατεύθυνση της διεύρυνσης αυτής της συνεργασίας σε νέους τομείς» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Και οι δύο χώρες πρόσφατα χαιρέτησαν τις συμφωνίες ομαλοποίησης σχέσεων του κράτους του Ισραήλ με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν, οι οποίες θα υπογραφούν στην Ουάσινγκτον σε λίγες ώρες. «Είμαστε βέβαιοι ότι τα βήματα αυτά θα συμβάλλουν ώστε η Μέση Ανατολή να καταστεί τελικά ένας χώρος ειρήνης και ευημερίας» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ακόμη «ότι η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη και οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι λιβυκής ιδιοκτησίας χωρίς παρεμβάσεις τρίτων στην περιοχή».
«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος σε στενή συνεργασία καταβάλλουμε διαρκώς προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης και τη σταθερότητα στην πολυτάραχη περιοχή του πλανήτη που και οι δύο βρισκόμαστε» κατέληξε ο κ. Δένδιας.