ΑρχικήΕπικαιρότηταΒαρυσήμαντη απόφαση: Μόνιμα το Hershel «Woody» Williams στη Σούδα!

Βαρυσήμαντη απόφαση: Μόνιμα το Hershel «Woody» Williams στη Σούδα!

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το μεσημέρι, κατά την επίσκεψη Πομπέο- Μητσοτάκη στη βάση της Σούδας.
Ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ βρίσκεται ήδη από χθες στην Κρήτη όπου και διανυκτέρευσε στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη και όπως λένε οι πληροφορίες στη σημερινή του επίσκεψη στη Σούδα θα κάνει διάφορες ανακοινώσεις με πιο σημαντική -όπως λέγεται- τη μόνιμη παραμονή του θρυλικού ελικοπτεροφόρου Hershel «Woody» Williams (πρόκειται για το τελευταίο πλοίο που κατασκεύσαν οι ΗΠΑ), στο ναύσταθμο της Κρήτης. 

Πρόκειται για πλοίο – πλωτή βάση, που θα ενσωματωθεί στο δυναμικό του 6ου Στόλου και  θα ενισχύσει την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ουσιαστικά, το ελικοπτεροφόρο αποτελεί μια πλατφόρμα, από όπου μπορούν να επιχειρούν ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σε ευρύτατες επιχειρήσεις. Ο μόνιμος ελλιμενισμός ενός τέτοιου πλοίου στη Σούδα σημαίνει σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων υποστήριξης της βάσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στη διεκδίκηση αντισταθμιστικών παραχωρήσεων, στο σκέλος των υποδομών.
Η σημερινή παρουσία του κ. Πομπέο στη Σούδα συνδέεται ξεκάθαρα με την απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν περαιτέρω το στρατιωτικό αποτύπωμά τους σε όλες τις βάσεις που έχουν περιληφθεί στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας- ΗΠΑ.
Το συγκεκριμένο πλοίο πήρε το όνομά του από τον πεζοναύτη Hershel «Woody» Williams ο οποίος στις ΗΠΑ είναι διάσημος για τον ηρωισμό που έδειξε στη μάχη της Ιβο Τζίμα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για την οποία και βραβεύτηκε με μετάλλιο από τον πρόεδρο Τρούμαν στις 5 Οκτωβρίου 1945.