ΑρχικήΕπικαιρότηταΒαριές καταγγελίες μεταναστών στη DW για παράνομες επαναπροωθήσεις

Βαριές καταγγελίες μεταναστών στη DW για παράνομες επαναπροωθήσεις

Ως μέρος διεθνούς ερευνητικής ομάδας, η DW δημοσιεύει σήμερα εκτενές ρεπορτάζ με μαρτυρίες μεταναστών που υποστηρίζουν ότι Έλληνες -χωρίς στολές- τους επιστρέφουν παρανομως στην Τουρκία.

Η DW εντόπισε και γνώρισε ορισμένα από τα θύματα που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν, παρουσιάζοντας ένα θέμα με μαρτυρίες μεταναστών, το οποίο ωστόσο διαψεύδεται κατηγορηματικά από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Ελάτε και θα σας δώσουμε έγγραφα» φέρεται να είπε Έλληνας αστυνομικός στον μετανάστη Μπαικτάρ, σύμφωνα με δική του μαρτυρία, γύρω στα τέλη Απριλίου. Ο 22χρονος Αφγανός πίστευε ότι η προσφορά ήταν το κλειδί για την πραγματοποίηση του ονείρου του να ξεκινήσει μια νέα ζωή στην Ευρώπη. Δύο μήνες νωρίτερα, ο Μπακτιάρ είχε διασχίσει τον ποταμό Έβρο, μια βασική διαδρομή για πρόσφυγες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνέχισε προς τα Διαβατά, στο επίσημο camp προσφύγων. Κατά την άφιξή του φρόντισε να παρουσιαστεί στην ελληνική αστυνομία, ως πρόδρομο αναζήτησης διεθνούς προστασίας – και ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία ασύλου. Μια φωτογραφία του εγγράφου του, δείχνει την ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου 2020.

Το lockdown λόγω κορωνοιού είχε κλείσει τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και ο Bakhtyar λέει ότι ήταν ανήσυχος για το πότε θα μπορούσε να υποβάλει επίσημο αίτημα ασύλου.

Υπενθυμίζοντας τη συνάντησή του με την αστυνομία τον Απρίλιο, ο Μπακτιάρ λέει ότι τοποθετήθηκε σε ένα λευκό βαν και μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αντί να πάρει τα κρίσιμα έγγραφα όπως του υποσχέθηκε ο αστυνομικός, ο Μπακτάιρ λέει ότι η αστυνομία κατάσχεσε όλα τα υπάρχοντά του, συμπεριλαμβανομένου του τηλεφώνου του. Αργότερα μεταφέρθηκε σε άλλο αστυνομικό τμήμα όπου, λέει, αξιωματικοί τον χαστούκισαν και τον κλώτσησαν πριν τον βάλουν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού. Δεν το κατάλαβε τότε, αλλά το φορτηγό κατευθυνόταν ανατολικά – ακολουθώντας το επίπονο ταξίδι του προς την Τουρκία. Όταν το φορτηγό σταμάτησε, ο Μπαχτάιρ συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν μόνος. Άλλοι αιτούντες άσυλο σαν αυτόν παρατάσσονταν στις όχθες του ποταμού Έβρου. Θυμάται να βλέπει νεαρούς άνδρες φορτωμένους σε λέμβους, 10 κάθε φορά. Ο χειριστής της βάρκας, λέει ο Μπακτάιρ, μίλησε στα ελληνικά σε άτομα που υποτίθεται ότι ήταν αστυνομικοί και στους αιτούντες άσυλο στη μητρική τους γλώσσα, τα ντάρι.

Η DW δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι οι άνδρες ήταν Έλληνες αστυνομικοί, όπως γράφει. Η εμπειρία του Μπακτιάρ δεν είναι μια μεμονωμένη ιστορία. Σε μια κοινή έρευνα μεταξύ της DW, της ολλανδικής Trouw, της ΜΚΟ Lighthouse Reports και της Bellingcat, υποστηρίζεται ότι έχουν βρει πολλούς άλλους νεαρούς άνδρες στην Τουρκία, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι επεστράφησαν βιαίως εκεί από την Ελλάδα . Οι περισσότεροι προέρχονται από το Αφγανιστάν, από το Πακιστάν και τη Βόρεια Αφρική. Όλοι αυτοί λένε ότι συνελήφθησαν στη δομή των Διαβατών ή συνελήφθησαν φαινομενικά τυχαία από την τοπική αστυνομία κοντά στο στρατόπεδο.

Καταγγελίες και για pushbacks από Σάμο

Σε μια λεπτομερή περιγραφή, η Τζούμα από τη Δαμασκό θυμάται τι βίωσε μέσα στη βάρκα που έφτασε στη Σάμο. Οι νέες αφίξεις, αντί να μεταφερθούν στο hot spot της Σάμου, οδηγήθηκαν σε ένα λιμάνι όπου φορτώθηκαν σε μια βάρκα χωρίς κινητήρα ή κουπιά. Η Τζούμα λέει ότι ρυμουλκήθηκαν προς τα τουρκικά νερά. Η βάρκα βυθίστηκε, με τα κύματα να την ωθούν προς την Ελλάδα και ένα ελληνικό σκάφος να την ωθεί προς την Τουρκία.