ΑρχικήΕπικαιρότηταΑσκήθηκε ποινική δίωξη κατά της Τουλουπάκη

Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά της Τουλουπάκη

Εις βάρος της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, ασκήθηκε ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα.

Η ποινική δίωξη κατά της Ελένης Τουλουπάκη, βασίζεται στην παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Ζαχαρή ο οποίος διενήργησε την έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.

Τα αδικήματα για τα οποία ασκήθηκε δίωξη

  • Κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα)
  • κατάχρηση εξουσίας
  • παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση
  • ψευδή βεβαίωση κατ εξακολούθηση
  • παραβίαση δικαστικού απορρήτου
  • παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων (πλημμελήματα)

Η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί προκειμένου να χρεωθεί σε ανακριτή.

Ο άλλος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Λάμπρος Σοφουλάκης, εισηγείται την θέση της υπόθεσης στο αρχείο. Αναφέρει ότι δεν προκύπτουν στοιχεία εις βάρος της κυρίας Τουλουπάκη, αλλά προέκυψαν ποινικά αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα κατά πέντε άλλων προσώπων: του Ιωάννη Αγγελή, της Ελένης Ράικου, του Νικολάου Μανιαδάκη, του Κωνσταντίνου Φρουζή και του Νικολάου Μανία.

Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο κ. Σοφουλάκης καταλογίζει ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση για όσα έχει καταθέσει σε εισαγγελικά γραφεία και στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση της Novartis. Επίσης, στον κ. Αγγελή, ο Λ. Σοφουλάκης καταλογίζει παράβαση καθήκοντος για τα στοιχεία τα οποία αρνήθηκε να παραλάβει από τους Αμερικανούς, αλλά και για την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων πολιτικών προσώπων, τις οποίες ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει. Στην πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, ο κ. Σοφουλάκης καταλογίζει ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση, για τις καταθέσεις της, αλλά και για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης, εξαιτίας της ενδεχόμενης εμπλοκής του συζύγου της στην υπόθεση Novartis. Ο κ. Σοφουλάκης στον Νικόλαο Μανιαδάκη καταλογίζει ψευδορκία, και στους Κωνσταντίνο Φρουζή και Νικόλαο Μανία καταλογίζει ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση.

Αν τελικώς η δίωξη κατά Τουλουπάκη ασκηθεί η εισαγγελική λειτουργός θα ακολουθήσει την πορεία της υπόθεσης με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Σε ό,τι αφορά τους συνεργάτες της στην Εισαγγελία Διαφθοράς εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Γ. Μανώλη και οι δύο αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου είναι υπέρ της αρχειοθέτησης της υπόθεσης.