ΑρχικήΕπικαιρότηταΑποκαλύψεις Χαρδαλιά για την εξάπλωση στην Κοζάνη: Ένα πάρτι, γάμοι και κηδείες

Αποκαλύψεις Χαρδαλιά για την εξάπλωση στην Κοζάνη: Ένα πάρτι, γάμοι και κηδείες

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το πώς η Κοζάνη έφτασε στο σημείο να είναι σε καθεστώς lockdown έδωσε στο φως της δημοσιότητας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς αποκάλυψε πως πολλά από τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε τουλάχιστον τέσσερα καφέ-μπαρ της Κοζάνης, τα οποία μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ονομαστικά.

Παράλληλα έκανε αναφορά σε πάρτι που έγινε στο Χρώμιο, με τη συμμετοχή 70 ατόμων, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οδήγησε στην εμφάνιση 11 κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Kozanimedia, όντως πραγματοποιήθηκε πάρτι σε κατοικία, στο Χρώμιο, στο οποίο ο γιος του ιδιοκτήτη γιόρτασε τα γενέθλιά του, με τη συμμετοχή πολλών νέων και μαθητών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το εν λόγω πάρτι φαίνεται πως αποτέλεσε και την εστία κάποιων κρουσμάτων στην κωμόπολη της Αιανής.

Ο υφυπουργός εντόπισε σύνδεση της αύξησης των κρουσμάτων στην ΠΕ Κοζάνης με την προ εβδομάδων έξαρση στην Πέλλα (μέσω μετακινήσεων), σύμφωνα με το Kozanimedia «Τελικά δεν την πλήρωσε η Πέλλα με την αύξηση των κρουσμάτων και την πλήρωσε η Κοζάνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος δυο κηδείες και ένας γάμος που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης, όπως επεσήμανε, στην ΠΕ Κοζάνης.

Μάλιστα, ο Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε παρατήρηση σε παραγωγό λαϊκής στην Κοζάνη επειδή φορούσε την μάσκα του στο πηγούνι. Στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, είδε τον παραγωγό, κατέβηκε από το αυτοκίνητο του και του έκανε αυστηρή παρατήρηση.

Σημειώνεται πως τόσο η συνοδεία του υφυπουργού, όσο και οι παριστάμενοι καταναλωτές και παραγωγοί στη λαϊκή του Σαββάτου έμειναν έκπληκτοι από το εν λόγω περιστατικό.

Στις δηλώσεις του από την Κοζάνη, ο ίδιος έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, λέγοντας ότι είναι «μια κρίσιμη κατάσταση… Πρέπει να εφαρμόσουμε με μεγάλη πειθαρχία τα μέτρα».

27 νέα κρούσματα χθες

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δράσεων για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν οι Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, χθες Παρασκευή, διενεργήθηκαν περισσότεροι από 400 έλεγχοι σε δομές και κεντρικά σημεία του νομού.

Συγκεκριμένα, στις αποστολές που οργανώθηκαν πραγματοποιήθηκαν συνολικά 482 έλεγχοι (402 αντιγονικοί έλεγχοι γρήγορου τεστ -rapid test- και 80 μοριακοί –pcr). Οι έλεγχοι αφορούσαν ιχνηλατήσεις στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Κέντρο Υγείας Κοζάνης (47 δείγματα) και μαζικούς ελέγχους σε κεντρικές πλατείες της Πτολεμαΐδας (100 τεστ) και τις πλατείες Νίκης και Λασσάνη στην Κοζάνη (335 τεστ).

Από τα αποτελέσματα των 402 rapid test ανευρέθηκαν 27 κρούσματα (1 στην πλατεία Πτολεμαΐδας και 26 στις πλατείες της Κοζάνης), ποσοστό 6,7%.