ΑρχικήΕπικαιρότηταΑποκαλύψεις Καλίν: Συνομιλίες τριών επιπέδων Ελλάδας-Τουρκίας

Αποκαλύψεις Καλίν: Συνομιλίες τριών επιπέδων Ελλάδας-Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν αποκάλυψε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας θα γίνουν σε τρία επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τις διερευνητικές επαφές, θα διεξάγονται ταυτόχρονα πολιτικές και στρατιωτικές διαβουλεύσεις.
Σχετικά με τις πολιτικές διαβουλεύσεις, θα λάβουν μέρος αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων που θα ασχοληθούν με τα ζητήματα διμερών σχέσεων, σε επίπεδο οικονομίας, τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και μειονοτήτων. 
Όσον αφορά στις στρατιωτικές διαβουλεύσεις, ο Ιμπραχίμ Καλίν επεσήμανε πως πρόκειται για μία σειρά συναντήσεων, που θα περιλαμβάνουν έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει σε Έλληνες και Τούρκους στρατιωτικούς να συνεργάζονται στο Αιγαίο, σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, όπως και στα σύνορα.  
Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής που μετατέθηκε για τις 1 και 2 Οκτωβρίου, λόγω κρούσματος κορωνοϊού, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ένα μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους διαμεσολαβητές, ώστε να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Νωρίτερα, σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την ομιλία του στην 75η Σύνοδο του ΟΗΕ, εξέφρασε για άλλη μία φορά την ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι «οι μονομερείς ενέργειες και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς».
«Η ΕΕ ανησυχεί για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μονομερείς ενέργειες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ, συμπληρώνοντας ότι «μαζί με τα κράτη-μέλη μας, καταβάλλουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι εντάσεις και για την προώθηση του διαλόγου».