ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπόφαση σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: «Ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό»

Απόφαση σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: «Ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό»

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάνθηκε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι «αναγκαίος σε μία δημοκρατική κοινωνία», απαντώντας σε προσφυγή γονέων παιδιών τα οποία δεν έγιναν δεκτά σε νηπιαγωγεία της Τσεχίας επειδή δεν ήταν εμβολιασμένα.

Συγκεκριμένα, στην Τσεχία η νομοθεσία καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά εννέα παιδικών ασθενειών, όπως ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ηπατίτιδα Β και η ιλαρά. Στους γονείς που αρνήθηκαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, επιβλήθηκε πρόστιμο, ενώ στους μαθητές απαγορεύτηκε η εγγραφή τους στο στα νηπιαγωγεία της χώρας μέχρι να τους χορηγηθούν τα προβλεπόμενα εμβόλιο.

Επικαλούμενοι άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, οι γονείς προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο και έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του σχετικού άρθρου.

Ο ειδικός νομικός του Δικαστηρίου, Νικολά Ερβιέ, σχολίασε ότι «η απόφαση στηρίζει την δυνατότητα μίας εμβολιαστικής υποχρέωσης υπό όρους στο πλαίσιο της παρούσας επιδημίας της Covid-19».

«Ο στόχος πρέπει να είναι ότι κάθε παιδί θα πρέπει να προστατεύεται από σοβαρές ασθένειες, μέσω χορήγησης εμβολίου ή μέσω της ανοσίας της αγέλης από το μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών”, πρόσθεσε στο πλαίσιο και της συζήτηση που έχει ανοίξει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.