ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπίθανο πείραμα με το ψωμί του τοστ- Σε ποιες περιπτώσεις κάνουν... πάρτι...

Απίθανο πείραμα με το ψωμί του τοστ- Σε ποιες περιπτώσεις κάνουν… πάρτι τα μικρόβια (photos)

Με την τήρηση των κανόνων υγιεινής να είναι πιο καθοριστική από ποτέ για τη μετάδοση των ιώσεων, τα αποτελέσματα ενός αποκαλυπτικού πειράματος σχετικά με τις συνέπειες της αδιαφορίας απέναντι στη σωστή υγιεινή, έρχονται στο φως της δημοσιότητας,

Μια δασκάλα σε σχολείο του εξωτερικού, θέλοντας να υπογραμμίσει στους μαθητές της τη σημασία της σωστής υγιεινής, σχεδίασε το παρακάτω πείραμα:

Έφερε στην τάξη μία συσκευασία ψωμιού του tost και 5 σακουλάκια με αεροστεγές κούμπωμα.
•Στο σακουλάκι νούμερο 1 έβαλαν φέτα ψωμιού που πέρασαν πάνω από το πληκτρολόγιο υπολογιστή του σχολείου, μετά το τέλος της ημέρας, πριν καθαριστεί.
•Στο σακουλάκι νούμερο 2 μπήκε μια καθαρή φέτα ψωμιού, χωρίς να έρθει σε επαφή με κάτι ή κάποιον.
•Στο σακουλάκι νούμερο 3 τοποθετήθηκε φέτα ψωμιού που έπιασαν όλοι οι μαθητές με βρώμικα χέρια (δηλ. με χέρια αμέσως μετά το παιχνίδι ή το μάθημα), ενώ,
•στο σακουλάκι νούμερο 4 μπήκε η φέτα ψωμιού που έπιασαν όλοι οι μαθητές, αφού πρώτα έπλυναν τα χέρια τους με ζεστό νερό και σαπούνι. Τέλος,
•στο σακουλάκι νούμερο 5, μπήκε η φέτα ψωμιού που ακούμπησαν οι μαθητές με χέρια που είχαν καθαριστεί μόνο με υγρό μαντηλάκι ή με απολυμαντικό χεριών (λοσιόν)..

Τα σακουλάκια έκλεισαν αεροστεγώς και τοποθετήθηκαν σε εμφανές μέρος στην αίθουσα. Μετά το πέρας 3-4 εβδομάδων η εικόνα τους ήταν σοκαριστική! 

Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό

Οι μικροοργανισμοί στις φωτογραφίες 1, 3 και 5 κάνουν πάρτι!

Φυσικά, οι περισσότεροι αναπτύχθηκαν στη φέτα ψωμιού που είχε έρθει σε επαφή με το πληκτρολόγιο, οπότε καταλαβαίνετε πόσο απαραίτητη είναι η προστασία μας μέσω εμβολίων και σωστής προσωπικής υγιεινής, αφού σίγουρα δεν μπορούμε να απολυμαίνουμε σχολαστικά και καθημερινά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή…

Αξιοσημείωτο είναι πως η φέτα ψωμιού που ακούμπησαν οι μαθητές αφότου έπλυναν καλά τα χέρια τους, εμφανίζει την ίδια εικόνα με εκείνη της φέτας που δεν επεξεργάστηκε με κάποιον τρόπο! Αποδεικνύεται, με αυτόν τον τρόπο, πόσο εύκολα μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας!

Το αποκαλυπτικό αυτό πείραμα δημοσίευσε το Διαγνωστικό Εργαστήριο – Βιοανάλυση Λάρισας, με στόχο να αναδείξει τη σημασία της σωστής υγιεινής.