Ανοιχτή για αιμοκαθάρσεις η κλινική «Ταξιάρχαι» παρά τους νεκρούς και τα κρούσματα κορωνοϊού

29 mins read

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τη χθεσινή εξέλιξη με τον εντοπισμό κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε δύο κλινικές, την «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι και την «Κασταλία» στο Ελληνικό.

 

Η εξέλιξη ανάγκασε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Βαγγέλη Ιωαννίδη να διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και για τις 2 κλινικές.

Μάλιστα, στην ενημέρωση των ΜΜΕ χθες, οι κ. Χαρδαλιάς και Τσιόδρας εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι, κάνοντας λόγο για «απρόσεκτες συμπεριφορές».

«Σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις επιδημίας σε χώρους όπου δεν υπήρξε η αντίστοιχη επαγρύπνηση, που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, ενώ τόνισε ότι η «απρόσεκτη συμπεριφορά από λίγους κοστίζει σε όλους».

Σε αυστηρό τόνο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως θα ζητηθούν ευθύνες.

«Εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και υπονόησε ότι στην κλινική στο Ελληνικό όπως και σε αυτή στο Περιστέρι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να νοσήσει ένας τρόφιμος, ενώ ελήφθησαν δείγματα από σχεδόν 300 άλλους τρόφιμους καθώς και από τους 170 υπαλλήλους της κλινικής.

Λίγη ώρα μετά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό ήρθε η παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας, κ. Ιωαννίδη, που έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας σε “Ταξιάρχαι” και “Κασταλία”, ώστε να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες των υπευθύνων στις δύο κλινικές, καθώς τρεις πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

Η έρευνα αφορά τυχόν κακουργηματικές πράξεις, καθώς οι υπεύθυνοι ερευνώνται για τυχόν παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση ασθενειών.

Τρεις νεκροί από τη δομή υγείας «Ταξιάρχαι»

Οπως έγινε γνωστό χθες, τρία από τα θύματα που ανακοινώθηκαν προέρχονται από την κλινική «Ταξιάρχαι».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδιδαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και OPEN, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, ενώ οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν έναν ακόμη νεκρό να προέρχεται από την κλινική «Κασταλία».

Ωστόσο, νέα δεδομένα από την επίσημη ενημέρωση θέλουν και τα τρία θύματα να προέρχονται από την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι.

Τα κρούσματα κορωνοϊού στην κλινική του Περιστερίου είναι 28:

  • 11 εργαζόμενοι,
  • 13 τρόφιμοι και
  • 4 κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε συναγερμός.

Ο διοικητής της ιδιωτικής κλινικής «Ταξιάρχαι», μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως όλα τα κρούσματα έγιναν στο τμήμα όπου γίνονται αιμοκαθάρσεις, θεωρώντας πως έτσι μεταδόθηκε ο κορωνοϊός. «Όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό είναι προφανώς γιατί έκαναν μαζί αιμοκάθαρση», είπε ο κ. Κοκκινάκης.

Οσον αφορά τη δεύτερη κλινική, την «Κασταλία» στο Ελληνικό, αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε γνωστό πως βρέθηκε κρούσμα στη δομή, ενώ εξετάστηκαν 92 δείγματα από τους 170 εργαζόμενους, τα οποία όλα ήταν αρνητικά.

Στη δομή ασθένησε ένας εκ των τροφίμων, ο οποίος εκτιμάται πως νόσησε από κάποιο μέλος του προσωπικού.

Με δεδομένο πως οι εργαζόμενοι έχουν έρθει σε επαφή και με ανθρώπους εκτός κλινικής, ξεκίνησαν άμεσα τα τεστ, αρχικά με τους ανθρώπους που εργάζονται στη δομή του Ελληνικού.

Συνεχίζονται κανονικά οι αιμοκαθάρσεις

Συνεχίζονται οι αιμοκαθάρσεις στην κλινική “Ταξιάρχαι” στο Περιστέρι, όπου συνολικά 28 άτομα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πέντε άτομα ασυμπτωματικά βρίσκονται στην κλινική και νοσηλεύονται στο ισόγειο. Στον 1ο όροφο λειτουργεί η μία από τις δυο μονάδες αιμοκάθαρσης με άδεια του ΕΟΔΥ. Οι αιμοκαθάρσεις 50 ατόμων γίνονται κανονικά γιατί, ακόμη και αν δεν είναι θετικά τα τεστ, μπορεί να βρίσκεται η νόσος σε φάση επώασης και εάν μεταφερθούν σε άλλο χώρο υπάρχει κίνδυνος διασποράς κορωνοϊού.

Ο Αλέξανδρος Κοκκινάκης, εκπρόσωπος Τύπου της κλινικής Ταξιάρχαι μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ισχυρίστηκε ότι τηρήθηκαν απόλυτα όλες οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν με βάση τα πρωτόκολλα.

Είπε πως όλα ξεκίνησαν από έναν εξωτερικό ασθενή ο οποίος είναι νεφροπαθής και κάνει αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα και πως μόλις έφτασε τη Δευτέρα του Πάσχα στην κλινική με πυρετό αμέσως του έγιναν εξετάσεις και στη συνέχεια κλήθηκε το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Ο κ. Κοκκινάκης είπε επίσης πως σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα της κλινικής εκτός από την κλινική τεχνητού νεφρού «δεν έχουμε ούτε ένα κρούσμα».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα