Ανήσυχοι Σύψας, Γώγος, Μαγιορκίνης για τα κορωνο-πάρτι: Εστίες υπερμετάδοσης

23 mins read

Οι εικόνες από το επεισοδιακό πάρτι στην Αγία Παρασκευή προκάλεσε την ανησυχία των ειδικών, τους κκ Ν. Σύψα και Χ. Γώγο να τοποθετούνται για το θέμα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6», είπε ότι πρόκειται για «παρανόηση ότι τελείωσε η επιδημία» και πρόσθεσε «Είναι τεράστιο λάθος αυτό. Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να συνεχίσει στην κοινότητα. Ο δείκτης R0 (σ.σ. ο δείκτης διασποράς του κορωνοϊού) μπορεί να φτάσει το 2,5 σε ημέρες, δεν θέλει πολύ χρόνο».

Ακόμη, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε «Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων γιατί θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν», υπενθυμίζοντας ότι κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ιταλία «και άνοιξαν οι πόρτες της κόλασης και δεν έχουν κλείσει ακόμα. Έτσι απότομα θα γίνει. Εάν διασπείρουμε ανελέητα στην κοινότητα, αυτό θα γίνει».

Απαντώντας, δε, σε όσους διαμαρτύρονται γιατί ανοίγουν σχολεία και εκκλησίες, το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας τόνισε ότι «τα παιδιά είναι ο πιο εύκολος πληθυσμός να επιστρέψει» καθώς και ότι «οι εκκλησίες θα ανοίξουν ελεγχόμενα». «Αντίθετα, δεν μπορούμε να πάμε στις πλατείες, έχει ο πολίτης τις ευθύνες του» πρόσθεσε.

Τέλος, ερωτηθείς ποιο είναι το σημάδι που θα ανησυχήσει τους ειδικούς, ο κ. Σύψας απάντησε ότι «εάν ο δείκτης R0 ανέβει πάνω από το 1 θα ανησυχήσουμε».

Γώγος: «Ανησύχησα, νομίζουν ότι τέλειωσε η επιδημία»

Με την σειρά του, ο καθηγητής παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, εξέφρασε την ανησυχία του για το πάρτι στην Αγία Παρασκευή.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε «Φυσικά το φοβάμαι, ήταν η δεύτερη ημέρα (άρσης των μέτρων). Φανταστείτε να ανοίξουν και τα μαγαζιά».

Εξήγησε δε ότι στην φάση που βρισκόμαστε στόχος ήταν να δοθεί προσοχή στο μετρό, στα λεωφορεία και τα μέσα μεταφοράς «και τελικά προκύψανε πολλοί άλλοι πυρήνες χειρότεροι».

«Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος. Νομίζω κατάλαβε ότι τελείωσε το θέμα, έχουμε μηδέν κρούσματα δεν έχουμε καμία προοπτική για νέα κρούσματα και φέρεται όπως φερόταν πίσω από την επιδημία. Πραγματικά ανησύχησα», σημείωσε ο καθηγητής.

Ακόμη, τόνισε ότι στην παρούσα κατάσταση ο στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση στα λίγα κρούσματα που θα υπάρχουν και η περιχαράκωση με ιχνηλάτηση, υπογραμμίζοντας «Άντε να ιχνηλατήσει κανείς αυτό που έγινε στην Αγία Παρασκευή».

Μαγιορκίνης: «Εστία υπερμετάδοσης του ιού τα υπαίθρια πάρτι»

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε στο ΑΠΕ πως «ο,τιδήποτε ξεφεύγει από το μέγεθος τάξης -συναθροίσεις έως 10 ατόμων- με παράλληλη τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας δυνητικά είναι εστία υπερμετάδοσης του ιού».

Και πρόσθεσε «Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το σύνολο του πληθυσμού ανταποκρίνονται στις οδηγίες», επαναλαμβάνοντας με έμφαση ότι ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα και τέτοιες ανεξέλεγκτες συναθροίσεις μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη μετάδοση και θα είναι και πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση σε αυτή την περίπτωση.

Ακόμη, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «Αν υπάρχει κρούσμα σε ένα τόσο μεγάλο γκρουπ ανθρώπων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να περιοριστούν εγκαίρως τα περιστατικά» και συμπλήρωσε ότι γεγονότα υπερμετάδοσης είδαμε στην Αυστρία όπου μολύνθηκαν μέχρι και 1.000 άτομα και σημειώνει ότι στο συγκεκριμένο ιό «”αρέσουν” οι συγκεντρώσεις των ανθρώπων και μεταδίδεται πολύ εύκολα σε τέτοιες συνθήκες».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα