Άμεσα η εφαρμογή του αντικαπνιστικού: Πρόστιμα ακόμη και για κάπνισμα στο αυτοκίνητο

19 mins read

Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων τα άρθρα του αντικαπνιστικού νόμου θα εφαρμοστούν πλήρως.
Πού απαγορεύεται το κάπνισμα
Εκτός από τα κέντρα διασκέδασης, με τον αντικαπνιστικό νόμο κόβεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και σε ιδρύματα. Αναλυτικά το κάπνισμα απαγορεύεται: -σε εστιατόρια, καφετέριες και λοιπούς χώρους αντίστοιχου υγειονομικού ενδιαφέροντος -σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις -στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και βαθμίδων -σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα: στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, σε δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στους χώρους παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης και σε όλους τους χώρους ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Παράλληλα απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλα τα οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών με τσουχτερά πρόστιμα για τους οδηγούς και αφαίρεση της άδειας.
Τα πρόστιμα 
Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους στις υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους. Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, κατά παράβαση του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, ανάλογα με την υποτροπή στη διάπραξη του αδικήματος.
Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας χώρων που απαγορεύεται το κάπνισμα, ο οποίος θα ανέχεται τις παραβάσεις, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με την υποτροπή. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3730/2008, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 35 του Ν. 3896/2010, για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα από το αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στα 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.
Τέλος, από τους οδηγούς των οχημάτων θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για ένα μήνα ακόμα και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά κάποιος άλλος από τους επιβαίνοντες.
 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα