ΑρχικήΕπικαιρότηταΓιατί αλλάζει ο Σαρλ Μισέλ την ατζέντα της Συνόδου - Τι συμβαίνει...

Γιατί αλλάζει ο Σαρλ Μισέλ την ατζέντα της Συνόδου – Τι συμβαίνει με την Τουρκία

Αλλάζει ο Σαρλ Μισέλ την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων το ζήτημα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με το Politico και τον ανταποκριτή του David M. Herszenhorn, «ο Σαρλ Μισέλ άλλαξε την ημερήσια διάταξη και προχώρησε αμέσως στην πιο δύσκολη συζήτηση»Αυτή την ώρα η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως μεταδίδει το Politico, ο πρόεδρος του Συμβουλίου «υπέκυψε» στην πραγματικότητα ότι η Τουρκία και η συζήτηση για την ένταση στην Αν. Μεσόγειο συνδέονται με άλλα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως με το θέμα κυρώσεων της Λευκορωσίας. Δηλαδή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν υπήρχε τρόπος να κερδίσει ομόφωνη υποστήριξη από ηγέτες για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας, χωρίς πρώτα να αντιμετωπίσουν τις καταγγελίες της Κύπρου για την Τουρκία.

Όπως αναφέρει το ρεποράζ, πρώτη το λόγο έλαβε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Σημειώνεται πως η ίδια προσερχόμενη στη Σύνοδο δήλωσε πως «είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να αναπτύξει μία πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία».

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Η αρχική ημερήσια διάταξη είχε ζητήσει από τους ηγέτες να επικεντρωθούν στις σχέσεις με την Τουρκία και στις συγκρούσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη διάρκεια του δείπνου, το βράδυ της Πέμπτης.

Η ανταποκρίτρια της Wall Street Journal, Laurence Norman, μεταδίδει ότι οι ηγέτες θα εκφράσουν τις απόψεις τους επί του ζητήματος και στη συνέχεια, πιθανότητα, θα υπάρξει ένα κείμενο, το οποίο και θα επεξεργαστούν αργότερα

Με βέτο απειλεί η Κύπρος

Οι ηγέτες των κρατών – μελών αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα, με τα οποία θα ζητούν περιοριστικά μέτρα «χωρίς καθυστέρηση» κατά της Λευκορωσίας, άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ θα θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ – Κίνας στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Όμως, το εν λόγω προσχέδιο δεν περιέχει παράγραφο για την Τουρκία.

Ενώ η Κύπρος έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κυρώσεις έναντι της Λευκορωσίας, εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν λάβει αντίστοιχες αποφάσεις και κατά της Τουρκίας, ο φόβος αδιεξόδου είναι πλέον εμφανής, με την Λευκωσία να δέχεται ισχυρές πιέσει ώστε να αλλάξει τη στάση της.

Κύπριος διπλωματικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Λευκωσία επιμένει στη θέση της ότι κυρώσεις έναντι της Λευκορωσίας μπορούν να επιβληθούν μόνο με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν αντίστοιχες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

«Για να υπάρξει έκδοση κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε και με τις δικές μας προτάσεις» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, είχε συνάντησει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ – ο οποίος θα προεδρεύσει της διήμερης Συνόδου Κορυφής – προκειμένου να του περιγράψει αναλυτικά τη θέση της Λευκωσίας.

«Φαντάζομαι ότι θα γίνει μακρά συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν αποκλείω ότι μπορεί να προκύψει κάτι, αλλά, προς το παρόν, δεν θα πόνταρα σε ένα θετικό αποτέλεσμα» υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Στόχος των εντατικών διαβουλεύσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είναι να πετύχει ομοφωνία για τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, αλλά η Λευκωσία μέχρι στιγμής επιμένει να μη δίνει τη συναίνεσή της, με τις επόμενες ώρες να προμηνύονται ιδιαίτερα κρίσιμες.