Ακάρ: «Η Ελλάδα απέχει από τον διάλογο με την Τουρκία»

12 mins read

Λανθασμένη απόφαση χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ επεσήμανε ότι ο πιο σωστός δρόμος για να βρεθεί λύση είναι η Ελλάδα να κάνει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

«Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ για τους S-400 αποτελούν μια λανθασμένη απόφαση» δήλωσε ο υπογραμμίζοντας πως θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. «Θα κάνουμε όσα μπορούμε για να εκμηδενίσουμε τις βλάβες που μπορεί να έχουμε από αυτές τις κυρώσεις. Οι ΗΠΑ πρέπει άμεσα να αλλάξουν αυτή την λανθασμένη απόφαση, περιμένουμε από αυτούς να το ξανασκεφτούν και να αναθεωρήσουν» τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι οι σχέσεις των δυο κρατών μπορούν να χειροτερέψουν, ενώ μπορεί να επηρεαστεί και η συνεργασία της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ είπε: «Θέλουμε να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα πολιτικά, μέσα από το διάλογο με τους γείτονές μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Αυτός είναι ο στόχος και η επιθυμία μας. Από την άλλη, η χώρα μας έχει δικαιώματα και ενδιαφέροντα. Το ξαναλέμε. Δεν έχουμε πρόθεση να παραβιάσουμε τα δικαιώματα κανενός και με κανένα τρόπο. H Ελλάδα που παρουσιάζει αρνητικά την επιδίωξη των δικαιωμάτων μας και προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με την ΕΕ. Οι προσπάθειές της είναι μάταιες.

Ο πιο σωστός δρόμος για να βρεθεί λύση είναι η Ελλάδα να κάνει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Εμείς έχουμε σχέδια, προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε αυτό το πλαίσιο. Εάν εσείς αναζητείτε λύσεις αλλού πέραν των διαπραγματεύσεων με Τουρκία, αυτό το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Εμείς λέμε μόνο διάλογο. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι και να μην επιτρέψουμε τετελεσμένα».

Ακόμη, ο Ακάρ ανέφερε πως η Ελλάδα απέχει από τις συζητήσεις που προγραμματίζονται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα