ΑρχικήΕπικαιρότηταΑφιέρωμα του The Hill στην Πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: «Ασκώντας διπλωματία εν μέσω...

Αφιέρωμα του The Hill στην Πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: «Ασκώντας διπλωματία εν μέσω πανδημίας»

Ο κορυφαίος αμερικανικός ιστότοπος ειδήσεων «The Hill» φιλοξενεί αφιέρωμα στην Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, την πρώτη γυναίκα Ελληνίδα Πρέσβη στην Ουάσιγκτον. 

Σύμφωνα με το αφιέρωμα, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου είναι μία πολύπειρη διπλωμάτης, με πορεία δεκαετιών στο διπλωματικό σώμα. Το πλούσιο βιογραφικό της την κατέστησε άξια διάδοχο του πρώην πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου, στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν αναλάβει το νευραλγικό πόστο της Πρεσβείας, στις ΗΠΑ, διετέλεσε επικεφαλής στο διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Η ανάληψη των καθηκόντων της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου έμελλε να  συνοδευτεί από την έξαρση της πανδημίας του Κορωνοϊού και την επακόλουθη διεθνή αναταραχή. 

«Πάντα ήθελα να κάνω ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία γεννούν προκλήσεις», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της, στην Ελληνική Πρεσβεία, στην Ουάσιγκτον και σχολιάζοντας τον ένα χρόνο παρουσίας της στο νέο πόστο, στην Νέα Υόρκη, τόνισε: «Είναι το αποκορύφωμα της τέχνης του συμβιβασμού, της τέχνης της κατανόησης και της τέχνης να εγκαταλείπεις κάτι με στόχο να πάρεις κάτι καλύτερο. Και αυτό αφορά ολόκληρο τον κόσμο».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ηγετικού Συμβουλίου, Έντι Ζεμενίδης,  εξήρε τον διορισμό της Παπαδοπούλου λέγοντας πως “Είναι, πραγματικά, το ιδανικό άτομο που βρίσκεται εδώ για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα όχι μόνο στο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, αλλά και να συνδράμει στην προσπάθεια να ανακτήσει το ρόλο της στη διατλαντική συμμαχία”, και συμπλήρωσε υπερθεματίζοντας τις άριστες σχέσεις μεταξύ εκείνης, του Έλληνα Πρωθυπουργού και του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η κα. Παπαδοπούλου μεταξύ άλλων αναφέρει πως ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον νέο Πρόεδρο και πως η Αθήνα στοχεύει να διευρύνει τη συνεργασία της με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά είπε: «Ακόμα και τώρα, καθώς μιλάμε, η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο, που έχει υπάρξει ποτέ. Έτσι, αναμένουμε ότι μπορεί να επεκταθεί ακόμα περισσότερο η συνεργασία μας», ξεκαθαρίζοντας ότι η Συμμαχία δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία και συμπλήρωσε πως «Δεν πρέπει να θεωρηθεί ως εναντίωση σε κανέναν. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στο βαθμό, που σέβονται τις βασικές αρχές, στις οποίες βασίζεται αυτή η συνεργασία».

Η νέα Πρέσβης δεν έχει συνεργαστεί με τον Μπάιντεν κατά το παρελθόν, ωστόσο, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος χαίρει υψηλής αποδοχής στην Ελλάδα και τόνισε πως από την εποχή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, ο -τότε Αντιπρόεδρος- Μπάιντεν συνέβαλε στο να παραμείνει η Ελλάδα ζωντανή.

Τέλος, αναφορικά με την εκλογή της Kamala Harris στη θέση της Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης τόνισε πως αποτέλεσε μια δικαίωση για όλες τις γυναίκες και ένα θετικό παράδειγμα για τον κόσμο, τη στιγμή που πολλά άλλα έθνη δεν έχουν δει ακόμα γυναίκες στα υψηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης. 

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τζάσερ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ