Θετικές οι ενδείξεις από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη: Μειωμένη κατά 25% η συγκέντρωση κορωνοϊού

12 mins read

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη είναι εδώ και αρκετό καιρό στο «κόκκινο». Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν κάποιες πρώτες θετικές ενδείξεις, καθώς μειωμένη είναι η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, στην τελευταία μέτρηση από τη διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Έπειτα από την ολοκλήρωση του περιβαλλοντικού εξορθολογισμού της ανάλυσης σε δείγματα λυμάτων της 18ης Νοεμβρίου, που ελήφθησαν χθες το πρωί από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της ΕΥΑΘ, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας Θεόδωρος Καραπάντσιος δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως «σε σχέση με το δείγμα της 16ης Νοεμβρίου, υπάρχει μία μείωση της τάξης του 25%».

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκο Παπαϊωάννου, το αποτέλεσμα «είναι μία πρώτη θετική ένδειξη ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο, μένει όμως να αποδειχθεί και από τις μετρήσεις των επόμενων ημερών».

Υπενθυμίζεται ότι, στις 12 Οκτωβρίου είχε ξεκινήσει να καταγράφεται μία εκθετική αύξηση στη συγκέντρωση του κορωνοϊού στα λύματα, η οποία συμβάδιζε με τη ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην πόλη. Κάθε εβδομάδα οι μετρήσεις του ΑΠΘ έδειχναν το ιικό φορτίο να αυξάνεται και σήμερα είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μείωσή του μεταξύ δύο δειγματοληψιών.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα