Θεόδωρος Τρύφων (ELPEN): «Δεν μπορεί να παραχθεί το εμβόλιο στην Ελλάδα»

10 mins read

«Δεν μπορούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να παράξουν εμβόλια ακόμη και αν οι μεγάλες εταιρείες τους έδιναν τις πατέντες» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων μιλώντας στην εκπομπή BrainStorming στο Action24.
Ειδικότερα, ο κ. Τρύφων εξήγησε ότι η πρόταση για παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα άμεσα, είναι μη εφικτή. Όπως ο ίδιος επεσήμανε:
«Η διαδικασία όπου κάποιος μπορεί να εμπλακεί και να παράξει εμβόλια, τα οποία θα έρθουν από τρίτους, είναι πολύ χρονοβόρα. Το βασικό κομμάτι είναι η πρώτη ύλη, την οποία την έχει μόνο η εταιρία που είναι παραγωγός. Δηλαδή ακόμη κι αν δώσει την πατέντα και τη φόρμουλα, το θέμα είναι ποιος θα έχει την πρώτη ύλη. Άρα αν πάρουμε την πρώτη ύλη τώρα θέλουμε τουλάχιστον 8 με 10 μήνες για την επόμενη διαδικασία και ίσως και παραπάνω, διότι χρειάζονται κάποια εξειδικευμένα μηχανήματα, τα οποία είναι πολύ πιθανό με τη ζήτηση που υπάρχει τώρα να μην υπάρχουν. Νομίζω λοιπόν πως είναι κάτι που δεν θα υπάρξει λύση μέσα στην Ελλάδα.»
Νωρίτερα χθες ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει να αναλάβει η Ελλάδα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ζητήσει η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εμβόλια του κορωνοϊού και να δώσει σε κάθε κράτος την ευκαιρία να τις διαχειριστεί.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα