«Θέλουμε F-35 μέσα στο 2021»: Επίσημη επιστολή του Υπ. Άμυνας στους Αμερικανούς

13 mins read

Με επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request – LOR) που εστάλη στην Ουάσινγκτον στις 6 Νοεμβρίου, η Αθήνα επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόκτηση 18-24 μαχητικών F-35 (καινούριων ή/και μεταχειρισμένων) έτσι ώστε τα πρώτα αεροσκάφη να ενταχθούν στο δυναμικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας μέσα στο 2021.

Η κυβέρνηση σπεύδει, μετά τα γαλλικά Rafale τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία από τις αρχές του 2021 με ρυθμό ένα κάθε μήνα, να κλείσει και τη συμφωνία με τους Αμερικανούς για την προμήθεια μίας μοίρας μαχητικών F-35  «στο πολύ κοντινό μέλλον», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο LOR του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. 

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «η απόφαση για την είσοδο [της Ελλάδας] στο πρόγραμμα του F-35 Joint Strike Fighter θα βασιστεί σε μια ποικιλία παραγόντων όπως το πρόγραμμα παράδοσης των μαχητικών, το πλάνο αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών και ένας πιθανός συνδυασμός για την απόκτηση συνολικά 18-24 τζετ (καινούριων ή μεταχειρισμένων από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, αν είναι διαθέσιμα)». 

Με τη σημείωση ότι «θα εκτιμηθεί η άμεση απάντηση» της αμερικανικής πλευράς, στο LOR υπογραμμίζεται ότι «λόγω εσωτερικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων και άλλων εφαρμόσιμων κανόνων εντός του προϋπολογισμού και του πλαισίου της ΕΕ για το έλλειμμα, είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021». 

Παράλληλα, διαβεβαιώνεται ότι «Από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος» και καλούνται οι αρμόδιοι αμερικανοί αξιωματούχοι να έρθουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. 

«Θα θέλαμε να αντιμετωπίσετε αυτό το αίτημα με το υψηλότερο δυνατό αίσθημα επείγοντος, επειδή έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την πιθανή προμήθεια των F-35 στο πολύ κοντινό μέλλον», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προς τους Αμερικανούς με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα