40 νέα κρούσματα – Τι ανησυχεί τον Τσιόδρα

15 mins read

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε τις εξελίξεις αναφορικά με τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 40 νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχονται σε 2.810.

Κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 160.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 23 ασθενείς. Παράλληλα, 90 βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί  120.015 κλινικά δείγματα.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε πως εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς απαιτούν ειδικές στρατηγικές και επαγρύπνηση.

Αναφερόμενος στα τεστ αντισωμάτων, ο κ. Τσιόδρας είπε πως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση καθώς στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη χρήση εμβολίων κατά προτεραιότητα. Όπως ανάφερε «Δεν υπάρχει χώρος για κοινωνικές ανισότητες, όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά στον νέο ιό. Δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εμβόλιο».

Μίλησε δε και για τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας το μήνα Μάιο, λέγοντας πως το lockdown δεν ευθύνεται για την άνοδο της θερμοκρασίας.

Τι ανησυχεί τον Σ. Τσιόδρα

«Με την συμπεριφορά μας κρατήσαμε τα νούμερα χαμηλά. Αν το κρατήσουμε έτσι θα σβήνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, το ασφαλές τεστ είναι το μοριακό τεστ», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, επαναλαμβάνοντας πως τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι απολύτως αξιόπιστα, καθώς χρειάζονται πολλές μέρες, έως και 20, για να δείξουν το σωστό αποτέλεσμα. Κάτι που σημαίνει πως μπορεί κάποιος να κάνει τεστ αντισωμάτων, να βγει αρνητικό και με αυτή την λανθασμένη εκτίμηση να υπάρξει διασπορά του φονικού ιού.

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «χρειάζονται 30-35 μέρες για να κατέβει το Ρ0 σε 0,5» και πρόσθεσε «Με ανησυχεί να μη γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό, όταν έχουμε πολλές επιδημίες».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «οι επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους όπου δεν τηρούνται οι κανόνες ευνοούνται. Ο ιός κερδίζει έδαφος. Δεν έχει εξαφανιστεί. Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς όπως οικισμοί Ρομά απαιτούν ειδική διαχείριση».

 

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα