ΑρχικήΕπικαιρότηταΔΕΗ: Ζημιές-ρεκόρ το α' τρίμηνο

ΔΕΗ: Ζημιές-ρεκόρ το α’ τρίμηνο

Ζημιές 205,1 εκατομμυρίων ευρώ και αρνητικό EBITDA ύψους 51,3 εκατομμύρια ευρώ εμφανίζουν τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου που ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι ενημερωτικό σημείωμα των οικονομικών υπηρεσιών προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τις προηγούμενες μέρες έκανε λόγο για ζημιές ύψους 250 εκ. ευρώ και λειτουργικές ζημιές άνω των 80 εκ. ευρώ. Τα ανακοινωμένα αποτελέσματα είναι ελαφρώς καλύτερα ωστόσο αποδεικνύουν την δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η εταιρεία. Πέρσι τα αντίστοιχα αποτελέσματα ήταν 18,7 εκ. ευρώ με θετικό EBITDA 157 εκ. ευρώ.

Η επιδείνωση των λειτουργικών δαπανών κατά 211,6 εκατ. οφείλεται σύμφωνα με την ΔΕΗ στους εξής παράγοντες:

– στην αυξημένη δαπάνη για φυσικό αέριο και λόγω μεγαλύτερων ποσοτήτων αλλά και λόγω αύξησης της τιμής κατά 32,5%
– στην αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος κατά 33,6% και κατ’ επέκταση στην υψηλότερη δαπάνη για αγορές ενέργειας

– στην αύξηση της δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 λόγω της ραγδαίας ανόδου της τιμής και
– στη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, καθώς το α΄ τρίμηνο του 2019 οι σχετικές ποσότητες υπερέβησαν το άθροισμα της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 418 GWh.

Νωρίτερα το μέλος του ΔΣ της επιχείρησης και εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Νίκος Φωτόπουλος σε ανακοίνωσή του χαρακτήριζε ντροπή την απόφαση της ΡΑΕ να αποδώσει στην ΔΕΗ και με καθυστέρηση οκτώ ετών 160 – 200 εκ. ευρώ για τις ΥΚΩ του 2011 από 681,7 εκ. ευρώ που διεκδικεί η Επιχείρηση.

Επίσης στα αποτελέσματα α΄τριμήνου περιλαμβάνεται ποσό 202 εκατ. που αφορά σωρευμένη πρόβλεψη για τόκους υπερημερίας προς τον ΑΔΜΗΕ και από 1 Απριλίου του 2019 και στον ΔΑΠΕΕΠ (πρώην ΛΑΓΗΕ), λόγω εκπρόθεσμης εξόφλησης τιμολογίων.