O Tσίπρας πάει για… επενδύσεις στα Σκόπια, αλλά οι ελληνικές εταιρίες κάνουν μπίζνες εδώ και χρόνια

16 mins read

Κάτω από τη βαριά σκια των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται σε ποσοστά-θρίλερ στη Β. Ελλάδα (γύρω στο 11-12% σύμφωνα με την Alco) ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα τα Σκόπια προσδοκώντας σε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για οικονομική συνεργασία και επενδύσεις.

Τον συνοδεύει επιχειρηματική αποστολή, η πραγματικότητα όμως είναι, ότι αρκετοί δραστηριοποιούνται ήδη στη γειτονική χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  η Ελλάδα έχει συνολικά επενδύσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ δημιουργώντας περίπου 40.000 θέσεις εργασίας στα Σκόπια ενώ μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι δραστηριοποιούνται όπως τα ΕΛ.ΠΕ. μέσω της ΟΚΤΑ, ο Τιτάνας μέσω της Cementarnica, η ΕΤΕ μέσω της Stopanska Banka, στο λιανεμπόριο η Veropoulos, η ΣΙΔΕΝΟΡ με την Dojran Steel, η Παυλίδης Μάρμαρα με τη Mermeren Kombinat, ο όμιλος Σαράντη στον κλάδο καλλυντικών, αλλά και ο ΑΚΤΩΡ.

Οπως καταγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο του Ιανουαρίου 2019, του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σκοπίων, έξι επιχειρήσεις ελληνικών ή μικτών συμφερόντων περιλαμβάνονται στη λίστα με τις πιο κερδοφόρες στη χώρα.

Στην υψηλότερη θέση κατατάσσεται η τσιμεντοβιομηχανία USJE του ομίλου TITAN (9η θέση στη γενική κατάταξη με καθαρά κέρδη 17,8 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι εταιρίες Pivara Skopje (αναψυκτικά – ποτά), AKTOR (κατασκευαστική), Mermeren Kombinat (εξόρυξη μαρμάρου), Veropoulos (αλυσίδα υπεραγορών) και ΟΚΤΑ (πετρελαιοειδή). Στις επιχειρήσεις ελληνικών ή μικτών συμφερόντων αντιστοιχεί το 10,7% των συνολικών κερδών των 50 πιο κερδοφόρων εταιριών (64,9 από 608,8 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια είναι περισσότερες από 200, ενώ επιπλέον 650 ελληνικές εταιρίες αναπτύσσουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, έχοντας εξασφαλίσει προνομιακή συνεργασία με επιχειρηματίες της γειτονικής χώρας.

Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Σκοπίων καταγράφουν έντονα ανοδική πορεία την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι σήμερα ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της χώρας (από τέταρτος το 2016).

Το 2018 ο διμερής όγκος εμπορίου αυξήθηκε κατά 15,8% έναντι του 2017 και οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξης του 19,1%. Αυξητικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές των Σκοπίων στην Ελλάδα (κατά 5,8%). Το πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδας στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο (459,8 εκ. ευρώ) διευρύνθηκε κατά 25,6% έναντι του 2017 (366,1 εκ. ευρώ). Το μερίδιο των ελληνικών εισαγωγών επί του συνόλου των εισαγωγών των Σκοπίων ανήλθε σε 8,5% (από 8,0% το 2017), ενώ η Ελλάδα απορρόφησε, το 2018, το 3,2% των εξαγωγών της γειτονικής χώρας (από 3,6% το 2017).

 

Facebook Comments